Landschappen

Een variëteit ligt klaar om ontdekt te worden

De Mont Ventoux: het hoogtepunt van de Provence.

Mont VentouxDeze legendarische berg, zichtbaar van alle kanten, als een vuurtoren, de mensen hier liefkozen hem als  'de Reus van de Provence. " Dit kalkstenen massa is ontstaan na een aardplooiing die 120 miljoen jaar geleden is begonnen. Het is gedeeltelijk geklasseerd door de UNESCO als Biosphere Reserve vanwege de vele micro-klimaten en de ongelooflijke diversiteit aan flora en fauna. Het massief bezit het mooiste ceder bos in Europa. Je vindt meer dan 1000 plantensoorten, 120 broedvogelsoorten en grote zoogdieren zoals herten, wilde zwijnen, de Corsicaanse moeflon en de gems. Vanaf de top, gelegen 1912m, is het uitzicht adembenemend. Bij heldere dag kan je zelfs de zee zien in het zuiden en de hele Alpenketen in het noorden.

De witte muts die de berg draagt, is dit omwille van de sneeuw, kalksteen, of beide? Ontdek het geheim door via één van zijn paden de beklimming aan te gaan net zoals zoveel beroemdheden je voorgegaan zijn. Tijdens je wandelingen, merk je dat de Ventoux niet zomaar een berg is, het is ook een levend boek van de landelijke geschiedenis. 

 

De Dentelles de Montmirail

De Dentelles bereiken een hoogte van 732m. Deze prachtige bergketen ontleent zijn naam aan het Latijnse "mons mirabilis". Ze zijn het resultaat van een aardplooiing ter hoogte van de Pyreneeën en later van de Alpen. De kalkstenen kam is door de tijd en erosie geslepen tot een gekarteld reliëf met unieke contouren, een paradijs voor de klimsport. Dit kleine massief van 5000 hectare herbergt een mediterrane vegetatie en bestaat voornamelijk uit Aleppo dennen, eiken, witte ceder en zwarte dennen. De Dentelles de Montmirail zijn verdeeld in drie parallelle lopende ketens : de Grand Montmirail in het zuiden (553m), de Dentelle Sarrasinne in het midden (667m) en deGrande Montagne in het noorden.

 

Een landschap gemodelleerd door de landbouw

Het land wordt door de seizoenen heen getekend en gekleurd door de beplanting. De rijen wijngaarden doorklieven sierlijk de heuvels. De mediterane zon gecombineerd met de irrigatie, is de ontwikkeling van de groenteteelt zeer welgezind. In de boomgaarden wisselen de zilverkleurige tinten van de olijfbomen af met de witte kersenbloesem, het zachtgroen van de perzikbomen en de vlammende kleuren van de abrikozenbomen.

 

Het regionaal natuurpark van de Luberon

Het regionaal park van de Luberon, opgericht in 1977, is een levendig en beschermd gebied van ongeveer 185.000 hectare. De verschillen in klimaat, ligging, bodem en hoogte dragen bij aan de verscheidenheid en rijkdom van de natuurlijke milieus van de Luberon en aan het bestaan van een uitzonderlijke biodiversiteit: 1500 plantensoorten, 135 vogelsoorten en 2300 vlindersoorten. Het park van Luberon is sinds 1977 geclassificeerd als Bioreservaat door de UNESCO. Het park bezit natuurlijke rijkdommen, landschappen en architectuur die algemeen als uitzonderlijk wordt erkend.